Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μαθήματα οικονομίας από το πρώτο Παθητικό Σπίτι... στην Ελλάδα

Στη Βόρεια Ευρώπη ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του '80 εξαιτίας της ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η σπατάλη ήταν τεράστια λόγω των κλιματικών συνθηκών. Σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη κτιστεί πάνω από 40.000 κτίρια με συνολική επιφάνεια 20 εκατ. τ.μ. κατοικήσιμου χώρου, στην Ελλάδα, όμως, μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό.

Πριν από λίγο καιρό κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το πρώτο Παθητικό Σπίτι στην περιοχή της Πεντέλης, το οποίο θερμαίνεται από τον ήλιο, είναι εξαιρετικά μονωμένο, έχει άριστη εσωτερική ατμόσφαιρα και είν
Πριν από λίγο καιρό κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το πρώτο Παθητικό Σπίτι στην περιοχή της Πεντέλης, το οποίο θερμαίνεται από τον ήλιο, είναι εξαιρετικά μονωμένο, έχει άριστη εσωτερική ατμόσφαιρα και είναι σχεδόν ενεργειακά ανεξάρτητο.
Πρόκειται για τα λεγόμενα PassivHaus ή αλλιώς Παθητικά Σπίτια, ένα νέο πρότυπο κατασκευής που συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια κτίρια μπορούν να πετύχουν μείωση στην κατανάλωση ενέργειας ακόμη και πάνω από 90%. Στην Ελλάδα, πριν από λίγο καιρό κατασκευάστηκε το πρώτο Παθητικό Σπίτι στην Πεντέλη και σύντομα ο ιδιοκτήτης του θα είναι σε θέση να «απολαύσει» τις δυνατότητες που προσφέρει ένα ακίνητο 600 τ.μ. με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ηδη ετοιμάζεται ένα ακόμη στην Πεντέλη, ενώ έχουν μπει οι βάσεις για την ανάπτυξη δύο ακόμη σε Ιλιον και Θεσσαλονίκη αλλά και σε Βόλο και Καβάλα.
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός της δημιουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ) το οποίο επιχειρεί να προωθήσει το νέο μοντέλο κατασκευής κτιρίων, το οποίο στηρίζεται στην περιβαλλοντική αναβάθμισή τους και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, πολιτικός μηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Project 15 που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη κατοικιών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, εξηγεί τι είναι το Παθητικό Σπίτι. Πρόκειται ουσιαστικά για κτίρια που θερμαίνονται από τον ήλιο, είναι εξαιρετικά μονωμένα, έχουν άριστη εσωτερική ατμόσφαιρα, άπλετο φυσικό φως τον χειμώνα, ειδικά σχεδιασμένη σκίαση το καλοκαίρι, έχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα και μπορούν να είναι ενεργειακά ανεξάρτητα.
Μαθήματα οικονομίας από το πρώτο Παθητικό Σπίτι... στην Ελλάδα
Οπως εξηγεί ο κ. Παλλαντζάς αν για ένα συμβατικό σπίτι 100 τ.μ. απαιτούνταν 150-200 κιλοβατώρες, στα Παθητικά Σπίτια η εξοικονόμηση ενέργειας ξεπερνά το 90% και μπορεί οι λογαριασμοί για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό να φτάσουν το 1 ευρώ την ημέρα ή 30-40 ευρώ το μήνα. Ενα τέτοιο σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί από την αρχή, ωστόσο, μπορούν και τα υφιστάμενα κτίρια να μετατραπούν σε «παθητικά» με ορισμένες παρεμβάσεις και να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 75%.
Το κόστος
Σε ό,τι αφορά το πρόσθετο αρχικό κόστος κατασκευής του νέου μοντέλου κτιρίου, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν ξεπερνά το 5%-8% σε σχέση με το κόστος των συμβατικών. Αν π.χ. ένα συμβατικό σπίτι κτίζεται με κόστος 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το κόστος του «παθητικού» θα είναι 1.050 με 1.080 ευρώ/τ.μ. Η απόσβεση μπορεί να επιτευχθεί σε 6-8 χρόνια. Το πρότυπο PassivHaus δεν εφαρμόζεται επιτυχώς μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε κάθε είδους εμπορικό και δημόσιο κτίριο. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι ένα Παθητικό Κτίριο βρίσκεται πολύ πάνω από την πρώτη θέση στην κλίμακα των 9 βαθμίδων που προβλέπει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Οι ενεργειακοί επιθεωρητές δηλαδή μπορούν σε ένα τέτοιο σπίτι να δώσουν βαθμό πάνω από το άριστα με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της αξίας του.
πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου